Tips voor als je ouders
gaan scheiden

Geef jezelf niet de schuld

Als je niet snapt waarom je ouders uit elkaar gaan, besef dan dat het in ieder geval niet aan jou ligt. Sterker nog, de kans is groot dat ze het nog lange tijd met elkaar geprobeerd hebben, juist omdat ze zoveel om je geven.

Vraag hulp

Je vader en moeder hebben mediation om alles zo goed mogelijk af te ronden. Een mediator helpt om deze gesprekken prettig te laten verlopen. Als jij ook behoefte hebt aan hulp, dan moet dat natuurlijk mogelijk zijn. Misschien maak je je zorgen over je vader, of je moeder? Of ben je het ergens niet mee eens? Hebben je ouders gesprekken met Kuima (zie foto hieronder), dan kun je haar via het formulier hieronder een berichtje sturen. Natuurlijk krijg je snel een reactie terug.

Je verhaal doen

Het is belangrijk om te praten met anderen. Over wat je voelt, denkt, eigenlijk over alles wat in je omgaat. Dat kan misschien met vrienden, familie, je vader en moeder, je leraar? Schaam je er niet voor dat je ouders gaan scheiden en te laten merken dat je dit moeilijk vindt. Het overkomt veel kinderen en ook andere kinderen hebben het er moeilijk mee, zoals je kunt zien in het onderstaande filmpje.

Ouderschapsplan

Je ouders gaan werken aan een ouderschapsplan. Daarin wordt onder andere opgeschreven hoe ze de zorg voor jou gaan verdelen. Zoals hoe vaak je bij vader en moeder zult zijn. Als je hier zelf een mening over hebt, maar hier niet naar gevraagd of geluisterd wordt, zoek dan iemand die je vertrouwt, zoals een familielid.

Als je 12 jaar of ouder bent, ontvang je ook nog een brief van de rechter waarin hij aanbiedt met je te praten. Je mag dan aan hem vertellen wat je van de scheiding vindt, bij wie je het liefst zou wonen, etcetera.   

Je bent geen postbode

Laat je ouders hun eigen problemen oplossen. Je werkt niet bij Post.nl, dus ga geen boodschappen van je vader voor je moeder doorgeven, of andersom.

Tot slot

Je ouders houden van je, maar zijn momenteel wellicht te emotioneel om aandacht aan jou te geven. Misschien maken ze nog veel ruzie terwijl je er bij bent? Wat helpt, is tegen ze te zeggen dat je enorm veel van ze houdt, maar dat je niet wil dat ze ruzie maken als jij in de buurt bent. 

Als je meer informatie wilt, bekijk dan eens de website van Villa Pinedo. Daarop is enorm veel te vinden.  Ook is er een leuk boek verschenen van Francine Oomen met de titel De Dikke Lena Lijstje. Dit boek is vast ook in de bibliotheek te vinden.

Berichtje naar Kuima sturen


Als je het onderstaande formulier verstuurt, belandt hij rechtstreeks bij Kuima. Vul je e-mailadres in, of je telefoonnummer of iets anders waarop ze je kan bereiken. Als je zelf dit nog niet hebt, kun je wellicht de gegevens van een van je ouders of iemand van je familie hiervoor gebruiken.