Hulp bij echtscheiding mag door loodgieter

Slechte en onopgeleide bemiddelaars zorgen voor veel ellende bij scheidingen. Jaarlijks gaat het hier om duizenden gevallen.
Dit blijkt uit een onderzoek van de KNB (Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie). De KNB concludeert dat 10% van alle echtscheidingscontracten zo slecht is uitgewerkt, dat mensen erdoor in de problemen kunnen komen. Erfenissen, de verdeling van schulden of schenkingen en het vaststellen van de alimentatie blijken bijvoorbeeld niet goed geregeld te zijn. De gevolgen hiervan kunnen verrassend groot zijn.

Iedereen mag zich mediator noemen

Als gehuwden van plan zijn te scheiden en dat in goed overleg willen regelen, stappen zij vaak naar een mediator. Er zit echter een addertje onder het gras. Omdat het beroep van mediator niet beschermd is, kunt u ook terechtkomen bij -bijvoorbeeld- een loodgieter, accountant of coach. Als deze ‘hulpverlener’  een echtscheidingsovereenkomst opstelt, hoeft de rechter alleen nog maar een handtekening te zetten om één en ander geldig te verklaren. Als u er vervolgens achter komt dat er fouten zijn gemaakt, dan blijkt het in de praktijk zeer ingewikkeld om de overeenkomst te (laten) ontbinden. Bovendien komen daar vaak weer hoge kosten bij, omdat de nieuwe overeenkomst opnieuw door de rechter moet worden bekeken.

Financiële gevolgen van echtscheiding

De afwikkeling van een scheiding vereist méér dan een administratieve afhandeling van de ‘lopende zaken’. Veel mensen hebben geen idee van de financiële gevolgen van een echtscheiding. Er moet dan ook zo goed mogelijk in de toekomst gekeken worden. Daarbij is het belangrijk om zorgvuldig stil te staan bij de financiën, zoals de verdeling van pensioenen, de afwikkeling van schulden en het bepalen van de alimentatie. Laat u daarom goed informeren over gevolgen van een echtscheiding en vooral, zoek een goede mediator.

Kwaliteit van de mediator

Mediator is géén beschermd beroep; iedereen kan zich dus mediator noemen. Het Nederlands Mediation Instituut (NMI) heeft daarom een landelijk register opgesteld waarin wél onderscheid gemaakt wordt. Mediators met een NMI-erkende opleiding en werkwijze volgens de reglementen en gedragsregels van het NMI kunnen zich hier inschrijven. Op de site van het NMI kunt u het NMI-register van mediators raadplegen.